Edenred zet geografische en financiële uitbreiding van de Europese vloot- en mobiliteitsoplossingen voort

Kleinostheim/Parijs – 12 januari 2018. UTA breidt met de aankoop van een tankkaartdistributeur zijn aanwezigheid op de markt uit met zes extra landen in Oost-Europa. Tegelijkertijd verhoogt Edenred zijn belang in UTA tot 83 procent.

Uitbreiding van de marktaanwezigheid in Oost-Europa
Edenred, wereldmarktleider op het gebied van transactieoplossingen voor bedrijven, werknemers en dealers, verwerft via haar Duitse dochteronderneming UTA een belang van 51%  in de Poolse distributeur Timex Card, die ook actief is in Oekraïne en de Baltische staten. Parallel aan deze overname start UTA activiteiten in Bulgarije. Momenteel maken zo'n 1.800 transportbedrijven in de zes landen gebruik van UTA-oplossingen die toegang bieden tot een netwerk van meer dan 55.000 acceptatiepunten.

De transacties zullen de positie van UTA - de op één na grootste pan-Europese uitgever van merkonafhankelijke tankkaarten - versterken in Oost-Europa en de ontwikkeling van het aanbod in deze zeer dynamische regio versnellen. Polen - Europa's leidende internationale transportmarkt - en de Baltische staten nemen bijna 35 procent van de Europese cabotagemarkt voor hun rekening (in ton per kilometer).

Edenred is al gevestigd in Oost-Europa, met name door het verstrekken van voordelen in natura. Met het sluiten van de koopovereenkomsten streeft het bedrijf een verandering na die deel uitmaakt van een "Fast Forward"-strategie: het doel is een evenwichtiger geografisch profiel te ontwikkelen en de activiteiten van de Groep te diversifiëren.

"In lijn met onze ontwikkelingsstrategie voor vloot- en mobiliteitsoplossingen, die onder andere tot doel heeft de distributie van UTA-oplossingen uit te breiden, zullen deze transacties ons in staat stellen onze aanwezigheid in sterk groeiende markten sneller uit te breiden", zegt Antoine Dumurgier, Chief Operating Officer van Edenred Fleet & Mobility Solutions.

"Met de verwerving van een meerderheidsbelang in Timex en de start van onze activiteiten in Bulgarije komt UTA nog dichter bij haar klanten te staan en kunnen de ontwikkeling van het assortiment producten en diensten versneld worden", aldus Volker Huber, Chief Executive Officer van UTA.
"Door de sterke marktaanwezigheid van Edenred te combineren met het assortiment hoogwaardige oplossingen van UTA en de branche-ervaring van Timex Card - een bedrijf dat al meer dan 25 jaar actief is als distributeur op de Poolse markt en in de Baltische staten en Oekraïne al gedurende meer dan 10 jaar actief is - zorgen we voor een hefboomwerking om nieuwe kansen te grijpen.", legt Andrzej Sklodowski, Chief Executive Officer bij Timex Card, uit.

Edenred verhoogt zijn belang in UTA tot 83 procent.
Nadat de Daimler Groep de optie uitoefende om een belang van 15 procent in UTA te verkopen, is het belang van Edenred gestegen tot 66 procent. Ook Hermes Mineralöl GmbH, een van de medeoprichters en een minderheidsaandeelhouder van UTA, heeft de Groep op de hoogte gebracht van zijn voornemen om een belang van 17%  te verkopen door zijn optie uit te oefenen. De aankoop is ter goedkeuring voorgelegd aan de bevoegde mededingingsautoriteiten. Deze transactie zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2018 worden afgerond. Na de uitvoering van beide transacties heeft Edenred een belang van 83 procent in UTA.

Vanuit financieel oogpunt treden de koopovereenkomsten met terugwerkende kracht in werking vanaf 1 januari 2017. Aangezien het bedrag van de transacties in lijn is met de voorzieningen voor het eerste halfjaar van 2017, wordt een positief effect verwacht op de nettowinst over 2017 en het aandeel van de Groep. Bovendien wordt voor 2018 geen impact verwacht op de geconsolideerde nettoschuld.

Al met al vertegenwoordigen de bedrijven een uitbetalingsbedrag van ongeveer 180 miljoen euro.


Contact

Symbol terugbel service Maak gebruik van onze gratis terugbel service

Symbol UTA servicelijn UTA servicelijn
+31 30 7997050

Symbol 24-uurs nooddienst nummer 24-uurs nooddienst nummer
gratis:
00800 - 88 27 37 84
Overzicht telefoonnummers

Symbol 24h alarmcentrale ter blokkering van kaarten 24h alarmcentrale ter blokkering van kaarten
gratis:
00800 - 88 226 226
of:
+49 6027 509-666

Symbol Mercedes-Benz Service 24h Mercedes-Benz Service 24h
Overzicht telefoonnummers

Symbol e-mail e-mail: info.nlb@uta.com

Symbol Contactformulier Contactformulier

Symbol UTA Stationszoeker UTA Stationszoeker