Tolplicht in Duitsland

Met UTA rijdt u grenzeloos door Duitsland

In 2005 werd de tol voor vrachtwagens in Duitsland ingevoerd. Deze werd aanvankelijk alleen geheven op autowegen en drukke rijkswegen voor vrachtwagens ≥ 7,5 ton. Op 1 juli 2018 werd het tolplichtige net uitgebreid en geldt nu niet alleen voor alle autowegen, maar ook voor alle rijkswegen in Duitsland. Momenteel mogen bestuurders van personenwagens het Duitse wegennet weliswaar nog kosteloos gebruiken, een introductie van de tol voor personenwagens wordt echter alsmaar waarschijnlijker.

Met UTA heeft u verschillende mogelijkheden om de huidige tol voor vrachtwagens eenvoudig en snel te betalen. In nauwe samenwerking met Toll Collect maken wij de betaling van de tol voor u gemakkelijker – zodat u zonder tijd te verliezen door Duitsland kunt rijden!

UTA informeert u over alle details over de tol voor vrachtwagens op Duitse autowegen en rijkswegen. 

Betaling van de tol voor vrachtwagens

Zo wordt de tol geheven

De tolheffing gebeurt via een open systeem met tolbruggen op autowegen en controlepalen op rijkswegen. Dit wordt mogelijk gemaakt door aan de hand van satellieten de toltransactie te genereren, en door een videoanalyse van het kenteken van uw voertuig.

Factoren voor de hoogte van de tol voor vrachtwagens zijn het traject, de emissieklasse van het voertuig en het gewicht en het aantal assen.

Via onderstaande link vindt u overzichten van de voertuigcategorieën en een tolcalculator, die voor u uw individuele kilometertarief berekent.

Handmatige boeking en afwikkeling van de tol:

De boeking is mogelijk via app, internet of aan de tolterminal. Dit verloopt gelijkaardig als het aankopen van een kaartje: u kunt de tol betalen door uw UTA Full Service Card voor te leggen, met cash, via een lopende rekening of met een EC- resp. kredietkaart.

Hiervoor vermeldt u de relevante gegevens voor uw voertuig, de datum van de rit en begin- en eindpunt. De tolkosten worden vervolgens automatisch berekend op basis van het kortste traject binnen het tolplichtige wegennet. 

Elektronische boeking en afwikkeling van de tol:

Uw On Board Unit verzendt de opgeslagen gegevens van het voertuig op een later tijdstip en versleuteld via mobiele communicatietechnologie aan het computercentrum van Toll Collect. Via GPS worden vervolgens de trajectgegevens vastgesteld en eveneens naar het computercentrum gestuurd. Uw voertuiggegevens worden daarna gelinkt aan de overgedragen trajectgegevens, aan de hand waarvan de tol voor uw vrachtwagen uiteindelijk wordt berekend.

Controles:

De controle van de betaling van de tol kan gebeuren via drie verschillende procedures: 

  • Stationair: bijv. door controlebruggen of -palen
  • Mobiel: door controlevoertuigen
  • Door de exploitant: een controle door een beambte van de BAG

Kies uw toloplossing

 UTA betaalmiddelen voor de tol in Duitsland

 U kunt de tol voor vrachtwagens op Duitse autowegen en rijkswegen afwikkelen met de volgende betaalmiddelen: 

  • Wegentol
vrachtwagens ≥ 7,5 t

andere voertuigen < 7,5 t

UTA One® --
Toll Collect OBU

Full Service Card (trajectboeking)

 
  • Speciale toltrajecten Herrentunnel en Warnowtunnel (tolplicht voor alle voertuigen)

voertuigen > 3,5 tandere voertuigen
UTA MultiBox® --
UTA MultiBox®Light
UTA Full Service Card

 

UTA tolservice in Duitsland

Dankzij onze tolservice wordt uw rit comfortabeler

Betaal de geheven tol compact en eenvoudig via UTA: 

  • Handmatige boeking van de tol via uw UTA Full Service Card: de facturatie inclusief een opsomming van de bewijzen van afzonderlijke posten gebeurt via UTA. Indien u bent geregistreerd bij Toll Collect, kunt u uw afzonderlijke ritten bekijken via het portaal van de tolexploitant.
  • Elektronische boeking van de tol via uw On Board Unit: een registratie voor de tol in Duitsland met het betreffende betaalmiddel kunt u eenvoudig laten uitvoeren bij uw UTA tolexperts. De facturatie gebeurt zoals gewoonlijk via UTA.

 

Via de UTA tolservice heeft u toegang tot een eenvoudige postpay afrekening in het geval van een elektronische boeking, zoals ook bij inzet van uw UTA Full Service Card voor de handmatige boeking aan de terminal.

Op de speciale toltrajecten Warnowtunnel en Herrentunnel kan voor de afwikkeling van de tol de UTA Full Service Card voor alle voertuigen worden ingezet. 

UTA belastingservice in Duitsland

Recupereer als ondernemer de btw, die momenteel alleen wordt geheven op de speciale toltrajecten (Herrentunnel en Warnowtunnel)! De tol voor vrachtwagens is een belasting aan de staat en daarom niet btw-plichtig. Momenteel bedraagt het btw-tarief 19%.

UTA regelt voor u de restitutie en bespaart u zo de correspondentie over eventuele taalgrenzen. Wij besparen u kosten en moeite en u verheugt zich uiteindelijk over een creditnota!

Informeer naar uw voordelen!

Parkeren met UTA

UTA Parking Service in Duitsland

Maak gebruik van onze Parking Service op tal van parkeerplaatsen langs Duitse autowegen en rijkswegen. In samenwerking met exploitanten van parkeerplaatsen bieden wij u de comfortabele mogelijkheid om uw parkeerkosten zonder cash te betalen met de UTA Full Service Card. Zo kunnen uw bestuurders tijdig en ontspannen hun rusttijden aanhouden.

Kosten voor parkeerplaatsen kunnen bovendien in de regel worden terugbetaald. Controleer of uw parkeerkosten eventueel in aanmerking komen voor restitutie van de btw! Aarzel niet om indien nodig daarover contact met ons op te nemen!

Contact

Symbol terugbel service Maak gebruik van onze gratis terugbel service

Symbol UTA servicelijn UTA servicelijn
+31 30 7997050

Symbol 24-uurs nooddienst nummer 24-uurs nooddienst nummer
gratis:
00800 - 88 27 37 84
Overzicht telefoonnummers

Symbol 24h alarmcentrale ter blokkering van kaarten 24h alarmcentrale ter blokkering van kaarten
gratis:
00800 - 88 226 226
of:
+49 6027 509-666

Symbol Mercedes-Benz Service 24h Mercedes-Benz Service 24h
Overzicht telefoonnummers

Symbol e-mail e-mail: info.nlb@uta.com

Symbol Contactformulier Contactformulier

Symbol UTA Stationszoeker UTA Stationszoeker