Új útdíjrendszer Magyarországon

Magyarországon előreláthatóan 2013. július 1-től kilométerarányos útdíjrendszer (HU-GO) váltja fel a jelenlegi matricás rendszert a 3,5 t fölötti gépjárművek részére. A díjköteles útszakasz az autópályákat, autóutakat és egyéb főközlekedési útvonalakat foglalja magában. A buszok és a 3,5 t alatti gépjárművek részére továbbra is a matricás rendszer marad érvényben.

 Az új útdíjrendszer először előrefizetős szakaszfoglalásos rendszerben fog működni. Foglalásnál a kiindulási helyet és a célállomást (max. négy köztes állomással), valamint a gépjármű főbb adatait (forg. rendszám, nemzetiség, károsanyag (euro) kategória, tengelyszám, megengedett legnagyobb össztömeg) kell megadni.

Az útdíj összege az igénybe venni kívánt út típusától, az útvonal hosszától, a gépjármű kategóriájától, valamint a károsanyag (euro) kategóriájától függ.

A szakaszjegyeket az ország egész területén felállított értékesítőhelyeken található terminálokon (kioszk), valamint töltőállomásokon lehet megváltani. Az előzetes útdíjfoglalásra hamarosan a HU-GO-rendszer (www.hu-go.hu) ügyfélregisztrációs menüjében is lehetőség lesz. Azokon a töltőállomásokon, ahol már jelenleg is elfogadják az UTA kártyát, a jövőben is lehetőség lesz a szakaszjegyek UTA kártyával történő fizetésére.

Valamint dolgozunk továbbá azon is, hogy az UTA kártyát elfogadják a

  • határátkelőkön található spedíciós irodákban
  • az ÁAK által üzemeltetett ügyfélszolgálati helyeken

A szakaszjegyet minden esetben még a díjköteles úthálózatra történő felhajtás előtt meg kell váltani és csak egyszeri úthasználatra jogosít az előre megadott útszakaszon.

A fedélzeti egység (OBU) által történő elektronikus útdíjelszámolás bevezetése tervbe van véve, de konkrét időpont erre vonatkozóan még nincs.

Az új magyar útdíjjal kapcsolatos további fejleményekről és újabb hírekről a megszokott módon, időben tájékoztatjuk Önöket.

EETS megoldás – az UTA rajtra kész!

További útdíjrendszereknek az átjárható megoldások szolgáltatói („EETS szolgáltató”) felé történő megnyitásával összefüggésben az UTA folyamatosan tovább fejleszti a kínálatát.

Kapcsolat

Symbol visszahívási szolgáltatásunkat Vegye igénybe ingyenes visszahívási szolgáltatásunkat

Symbol UTA forródrót UTA forródrót
+36 (06) 1 2673521

Symbol 24h müszaki segélyszolgálat 24h müszaki segélyszolgálat
díjmentesen:
00800 - 88 27 37 84
Telefonszámok áttekintése

Symbol UTA kártya letiltás NON-STOP UTA kártya letiltás NON-STOP
ingyenesen:
00800 - 88 226 226
vagy:
+49 6027 509-666

Symbol Mercedes-Benz Service 24h Mercedes-Benz Service 24h
Telefonszámok áttekintése

Symbol E-Mail E-Mail: info@uta.hu

Symbol Kapcsolatfelvételi nyomtatvány Kapcsolatfelvételi nyomtatvány

Symbol UTA elfogadóhely keresö UTA elfogadóhely keresö