Tehergépjármű útdíj szolgáltatás – útdíjelszámolás Európában az UTA segítségével

Az UTA tehergépjármű útdíj szolgáltatása. Készpénzmentes és kényelmes autópályadíj elszámolás az UTA útdíj szolgáltatásának köszönhetően. Készpénzmentes tehergépjármű útdíjelszámolás egész Európában az UTA segítségével.

Autópályák, alagutak, hidak és kompok – Európa különböző közútjainak használata ma már szinte mindenütt útdíjköteles. Ezek nem csak további költségekkel járnak, kezelésük is rendkívüli ráfordítást igényel. Ez azonban az UTA támogatásával lényegesen csökkenthető. A tehergépjármű vezetők ugyanis az UTA segítségével Európában mindenütt készpénzmentesen egyenlíthetik ki a tehergépjárművekért esedékes autópálya használati díjat – az elektronikus útdíjrögzítő rendszerek fedélzeti készülékeinek használatával is.

Az útdíj egy a közúti építmények (tehát utak, autópályák, hidak és alagutak) használatáért esedékes illeték. Ez a külön erre a célra létrehozott fizetőállomásokon egyenlíthető ki. Az útdíj összege több tényezőtől is függ, például a károsanyag kibocsátási osztálytól, az egyes országoktól, a megtett távolságtól – végül, de nem utolsó sorban a járműkategóriától is.

Útdíj szolgáltatás Európában

Ha további tájékoztatást kíván az UTA európai útdíj szolgáltatásával kapcsolatban, akkor kérjük, kattintson az interaktív térképünkön a megfelelő országra:

Europa
 
A B BY CH --> CZ D DK E E F F --> HR HU I I L LT N NL P PL RO S S SK SLO

Tehergépjármű autópályadíj: Kinek kell fizetnie?

Németországban jelenleg csak egy tehergépjármű útdíj-kategória létezik, amely a 7,5 tonnánál nagyobb engedélyezett össztömegű gépjárművekre érvényes. Itt más járművek jelenleg díjmentesen használhatják az autópályákat, hidakat, alagutakat stb. Európa többi országában a helyzet egészen más: Európa szinte minden országára érvényes, hogy a tehergépjárműveken kívül egyes útszakaszok használata a személygépjárművek és motorkerékpárok számára is díjköteles. Az aktuális útdíjtáblázat tájékoztatja Önt, hogy Németország melyik útszakaszai útdíjkötelesek a tehergépjárművek számára.

Éppen az autópályákat gyakran és hosszabb szakaszokon használó tehergépjármű vezetők azok, akiknek az útjuk során rendszerint számos útdíjállomáson is át kell haladniuk. UTA-ügyfélként az útdíj elszámolása most azonban egyszerűbb lesz, mint valaha: Egyszerű és gyors áthaladás a fizetőállomásokon, valamint kedvezményes útdíjak és jelentős visszatérítések várnak Önre Európa több országában is!

A tehergépjármű autópálya használati díjának gyors és készpénzmentes elszámolása

Az elektronikus útdíjrögzítő rendszerek évek óta gyorsabbá teszik a tehergépjárművek autópálya használati díjának kiegyenlítését Európa útjain. Az UTA „On-Board Unit” fedélzeti készülékének (röviden: OBU) köszönhetően a tehergépkocsi vezetőknek a fizető állomásokon már nem kell hosszú várakozási időkkel és az útdíjak körülményes, készpénzzel történő kiegyenlítésével számolniuk. Az útdíjat a fizető állomáson való áthaladáskor egy, a tehergépkocsiba beépített elektronikus fedélzeti készülék rögzíti és számolja el. Ezzel pénzt és mindenek előtt időt takaríthat meg, de kímélheti az idegeit is!

Az EETS-megoldással egész Európában

Az UTA a Telepass-szal együttműködve kezdettől fogva egy útdíj megoldást kínál Franciaország, Spanyolország, Portugália, a Liefkenshoektunnel, de Olaszország és Lengyelország útjaira is. A BroBizz® Box egy több rendszert is átfogó megoldás, amely Skandinávia (Dánia, Svédország, Norvégia) országaira érvényes. Az UTA-nak az európai EETS vonatkozásában még további tervei is vannak – 2017 végén például Ausztria is csatlakozik.

Az UTA már 2007 óta folyamatosan törekszik egy – az európai útdíjakat lefedő – általános megoldásra. Jelenleg három különböző megoldás létezik. Az UTA MultiBox®, amely 2016 óta a Viapass rendszer EETS megoldásaként működik, lehetővé téve az útdíjak egyszerű elszámolását Franciaország, Spanyolország és Portugália útjain, valamint a Liefkenshoektunnel alagúton keresztül.

2018 első negyedéve ezen túlmenően az innováció jegyében kezdődik: UTA akkor egy teljesen új, technológiailag úttörő OBU-megoldást tervez, amely egy további lépés lesz az egyetlen, az egyes országok határait túllépő, így egész Európára kiterjedő EETS megoldás irányába - UTA One®.

EETS – mit jelent?

Az EETS az „europäischer elektronischer Mautservice“ (európai elektronikus útdíjszolgáltatás) rövidítése. Az EETS célja, hogy egyszerűbbé tegye a gépkocsivezetők számára az európai útdíjköteles úthálózathoz való hozzáférést azáltal, hogy csak egyetlen EETS-szolgáltatóval, csak egyetlen szerződést kell megkötnie és csak egyetlen fedélzeti készülékre (OBU) van szüksége. Ehhez az átjárhatósághoz azonban még különböző törvényes és kereskedelmi keretfeltételeket is biztosítani kell. Az UTA ezen a területen vezető szerepet játszik.

Regisztráljon az UTA-nál, és a jövőben profitáljon Ön is vonzó szolgáltatásaink igénybevételénél, minden tankolásnál, javításnál és útdíjszolgáltatásoknál az árengedményekből!

Útdíjjal kapcsolatos kérdése van? Örömmel állunk rendelkezésére.

Kapcsolat

Kapcsolat

Symbol visszahívási szolgáltatásunkat Vegye igénybe ingyenes visszahívási szolgáltatásunkat

Symbol UTA forródrót UTA forródrót
+36 (06) 1 2673521

Symbol 24h müszaki segélyszolgálat 24h müszaki segélyszolgálat
díjmentesen:
00800 - 88 27 37 84
Telefonszámok áttekintése

Symbol UTA kártya letiltás NON-STOP UTA kártya letiltás NON-STOP
ingyenesen:
00800 - 88 226 226
vagy:
+49 6027 509-666

Symbol Mercedes-Benz Service 24h Mercedes-Benz Service 24h
Telefonszámok áttekintése

Symbol E-Mail E-Mail: info@uta.hu

Symbol Kapcsolatfelvételi nyomtatvány Kapcsolatfelvételi nyomtatvány

Symbol UTA elfogadóhely keresö UTA elfogadóhely keresö